Momentje voor jezelf
Puur genieten, van behandeling én resultaat

Vermijd irriterende stoffen
Parfum kan zorgen voor huidirritatie en/of uitdroging. Je hebt ook liever niet dat er denat (denatured) alcohol of SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol in je zonnebrandcrème zit. Deze alcoholsoorten drogen je huid uit, waardoor je huid uit balans kan raken. Als je huid erg droog wordt, wordt ook de talgproductie gestimuleerd. Ook ingrediënten als ammonium geven een grote kans op huidirritatie.

Geen microplastics
Microplastics zitten in nog verbazend veel zonnebrandcrèmes. Kijk maar eens of er bijvoorbeeld C12-22 Alkyl Acrylate/Hydroxyethylacrylate Copolymer op de ingrediëntenlijst staat. Of Acrylates Copolymer.  Op de website van beat the microbead kan je je producten heel eenvoudig checken.

Welk filter in de zonnebrandcrème?

En last but not least: welk filter wordt gebruikt? Een synthetische (chemische) of een natuurlijke (minerale)? Chemische filters dringen in de huidlaag om de UV-stralen te absorberen, waardoor ze onschadelijk worden. Deze filters hebben 30 minuten inwerktijd nodig, om voldoende bescherming te bieden. Chemische filters kunnen door het lichaam worden opgenomen en enkele (zoals octocrylene) zouden verstorend kunnen werken op de hormoonhuishouding en de natuur (het koraal). Om dat risico te vermijden gaat mijn voorkeur uit naar producten met natuurlijke, minerale filters. Deze bevatten zink- en/of titaniumdeeltjes die zonlicht reflecteren. Ze werken veel sneller en blijven op de huid liggen. Nadeel is dat het lastig om een goede crème te produceren zonder witte waas.


Gelukkig is dat Loveli (uit Haarlem) en UV BIO (uit Frankrijk) wel gelukt! Loveli heeft twee heel betaalbare zonnebrandcrèmes met factor 30: één met en één zonder parfum. Wil je een crème die gelijk goed voor je huid zorgt? Kies dan voor UV BIO factor 30 of factor 50. Bij interesse kan je me een mailtje sturen. 


Handig om te weten


  • Door je huid te beschermen met zonnebrandcrème voorkom je niet alleen huidschade, maar breng je ook de beste anti-age crème aan die er maar is.
  • Niet alleen water reflecteert schadelijke UV-stralen, zand doet dit ook (25 %).
  • UVA-stralen gaan voor 50% gewoon door glas heen. Dat zijn de stralen die voor huidveroudering zorgen.
  • Antioxidanten helpen om zonschade te verminderen. Antioxidanten zijn o.a. vitamines C en E. Ze vangen schadelijke vrije radicalen op, die ontstaan als gevolg van de UV-stralen. Breng na het zonnen een crème aan met antioxidanten. En eet veel (rood) fruit en groente (zoals tomaat, spinazie en broccoli). 
  • Ben je toch wat verbrand? Aloë vera gel is een hele fijne after sun, zeker voor de gevoelige huid. 
  • Bruining werkt 30 dagen door.
  • Oren, oogleden en lippen worden vaak vergeten bij het insmeren. Dat geldt ook voor de bovenkant van de voeten en handen.
  • Handig om te checken voor je de zon ingaat: de UV-index van het KNMI.
  • Op deze website vind je ook advies over goede voorbereiding op de zon.